JALOSTUSTIETOJÄRJESTELMÄ – miten käytän sitä?

https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/jalostustietojarjestelma

Kennelliitolla on todella hieno jalostustietojärjestelmä, jonka avulla on mahdollista saada tietoa myös meidän rodustamme. Järjestelmä on avoimuutensa ja laajuutensa vuoksi ainutlaatuinen myös kansainvälisesti, ongelmana on ehkä usein se, että etenkin ensimmäistä koiraa eivät ihmiset eivät välttämättä osaa käyttää järjestelmää ja joskus avun pyytäminen voi myös tuntua vaikealta. Sen vuoksi olen nyt laatinut tämän ohjeen ja toivon, että se auttaa alkuun. Mikäli herää uusia kysymyksiä, otan mielellään palautetta vastaan ja pyrin vastaamaan myös niihin. KoiraNetin sivustolla on viittaus Kennelliiton tekijänoikeuksiin tähän järjestelmään ja sen tietoihin liittyen:

”KoiraNet -jalostustietojärjestelmän ja sen sisältämät tiedot omistaa Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry Omistus- ja tekijänoikeuksien loukkaaminen voi johtaa rikoslain mukaisiin seuraamuksiin. Tekijänoikeuksien hyödyntäminen on kielletty. Tietojen kopioiminen ilman erillistä kirjallista ennakkolupaa on kielletty”

Tämän ohjeen julkaisemiseen on lupa pyydetty etukäteen Kennelliitolta. Tähän ohjeeseen liittyvää linkkiä saa jakaa vapaasti, mutta sen osien kopiominen ei ole sallittu. Mikäli löydät ohjeista virheitä tai korjattavaa ole ystävällinen ja kerro siitä vaikka sähköpostitse inaridou@gmail.com

Tietokanta löytyy osoitteesta https://jalostus.kennelliitto.fi/

JALOSTUSTIETOJÄRJESTELMÄN ROTUKOHTAINEN ETUSIVU

Päästäksesi tarkastelemaan jalostustietojärjestelmässä shibojen tietoja, valitaan ensin vasemmassa yläreunassa pudotusvalikosta ”Ryhmä” FCI5 Pystykorvaiset ja alkukantaiset rodut ja sen alla olevasta pudotusvalikosta rotu.

Valitse listalta rotu

Rotukohtaiselta etusivulta löytyy kaikki rotua koskeva yleisinformaatio ja linkit paitsi rotukerhon (Suomen shiba ry) niin myös sen rotujärjestön Suomen seurakoirayhdistyksen sivuille. Kohdassa tietoja rodusta kerrotaan pähkinänkuoressa tärkeitä lukuja, mutta valikosta löytyvät myös linkit sekä rotumääritelmään (https://www.kennelliitto.fi/en/files/shiba) että rodun JTO:n (https://jalostus.kennelliitto.fi/RotuPDF.ashx?R=257&T=2). Mitä nämä sitten ovat? Kansainvälinen koiranjalostusliitto FCI on jakanut koirarodut kymmeneen ryhmään. ”Jokaisella rodulla on rotumääritelmä, joka kuvaa rodun ihanneyksilöä. Rotumääritelmästä vastaa kunkin rodun alkuperä- tai vastuumaa. Rodun jalostuksen pohjana on sen rotumääritelmä. Koiranäyttelyissä rodut arvostellaan FCI:n rotumääritelmien mukaan.” (lähde K.liitto) Yksikään koira ei voi täyttää jokaiselta osaltaan rotumääritelmää, mutta se on se ideaali, jota kohti tulee pyrkiä. Määritelmässä on myös kerrottu ns hylkäävät virheet. JTO eli jalostuksentavoiteohjelma on ” tietopaketti rodun ominaisuuksista ja jalostuksesta. Rotukohtainen jalostuksen tavoiteohjelma (JTO) antaa tietoa rodun luonneominaisuuksista, terveystilanteesta ja jalostuksesta. Se sisältää rotujärjestössä yhteisesti päätetyt jalostustavoitteet sekä suositukset jalostuskoirille esimerkiksi terveystarkastusten ja enimmäisjälkeläismäärän suhteen.” Lisää tietoa aiheesta löydät https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-jalostus/jalostuksen-tavoiteohjelma-jto-tietopaketti-rodun-ominaisuuksista-ja-jalostuksesta

Jalostustietojärjestelmän kielen voi halutessaan vaihtaa myös ruotsiksi tai englanniksi. Tämä on todella mukava ominaisuus esimerkiksi silloin, kun tekee yhteistyötä ulkomailla asuvan kasvattajan kanssa.

Järjestelmässä on myös pikahaku, jonka avulla voit etsiä koiraa joko sen rekisterinumerolla, nimellä tai nimen osalla. Kirjoittamalla hakukenttään kennelnimen saat listan, jossa on kaikki kyseisen kasvattajan Suomeen rekisteröidyt koirat.

Ennen kuin lähtee laajemmin tarkastelemaan järjestelmää ja sinne rekisteröityjä koiria kannattaa vielä kohdassa ”asetukset” käydä merkitsemässä ne tiedot, joita haluaa näkyville.

Etusivulla on valikko, josta pääsee suoraan erilaisiin rotukohtaisiin tietoihin. Valikoista suurin osa käydään yksi kerrallaan läpi.

VALIKKO Muut rotukohtaiset: Kasvattajat

Kasvattajista voi saada paljon tietoa heidän nettisivujen tai tapaamisten avulla, mutta voi olla hyvä ajatus lähteä tutustumaan heidän työhön myös jalostustietojärjelmän kautta.

Kasvattajat listauksessa näet kaikki kasvattajat, jotka ovat rekisteröineet shiban pentuja. Voit valita, tarkasteletko listaa aikaa viimeisimmästä pentueesta 2 vuotta, 5 vuotta, 10 vuotta tai 20 vuotta. Käytännössä hyvä tarkastelujakso on viisi vuotta ellei ole tekemässä jotain laajempaa historiantutkimusta.

Kasvattajat on listattu aakkosjärjestyksessä ja * on merkitty, onko kasvattajasitoumus allekirjoitettu (https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/kasvattajasitoumus-1). Kohdassa ”pentueet” näkyy se lukumäärä shibapentueita, jotka kasvattaja on rekisteröinyt. Kohdassa ”pennut” syntyneiden pentujen lukumäärä. ”Ensimmäinen pentue” kertoo milloin kasvattaja on rekisteröinyt tässä rodussa ensimmäisen pentueen ja ”viimeisin pentue” viimeksi rekisteröidyn. ”Emän keskimääräinen jalostusikä” kertoo sen, minkä ikäisiä kasvattajan käyttämät nartut ovat keskimäärin olleet. Silloin kun asiasta haluaa tarkempaa tietoa, kannattaa aina mennä kasvattajakohtaiselle sivulle, jossa jokaisen pentueen kohdalla näkee sekä isän että emän iän pentueen syntymähetkellä. Painamalla valikkoa saa näkyviin listan, jossa kasvattajat on listattu emän jalostusiän perusteella.

Vuoden 2020 alusta tuli voimaan PEVISA sääntö, jonka mukaan nartun tulee astutushetkellä olla vähintään 24 kk ikäinen ja uroksen vähintään 18 kk ikäinen. Ja mikä on PEVISA? Kennelliitolla on olemassa koirarekisteriohje, joka määrää sen, miten koiria rekisteröidään. Tämän lisäksi on käytössä PEVISA, joka tarkoittaa rotukohtaista perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaa. Se sisältää pentujen rekisteröintiin vaikuttavia ehtoja esimerkiksi terveystutkimuksista. Rodun PEVISA hyväksytään aina Kennelliitossa rotujärjestön aloitteesta. Shiballa PEVISA tuli ensimmäistä kertaa voimaan vuonna 2015 ja nyt seuraavalle viisivuotiskaudelle siihen äänestettiin vuosikokouksessa muutamia tiukennuksia. Voimassa olevan PEVISAN löydät täältä http://www.suomenshiba.fi/wordpress/shiban-pevisa-ohjelma-1-1-20-31-12-24/

Painamalla valikkoa ”pentueita keskimäärin vuodessa” saa myös tilaston numerojärjestyksessä. Samoin muita listan valikoita painamalla.

”Pentueet muissa roduissa” listaa sen, jos kasvattaja on rekisteröinyt myös muunrotuisia koiria ja painamalla rodun nimeä näkee kyseisen rodun rekisteröinyt valitun kasvattajan kohdalla.

Kuten kaikilla jalostustietojärjestelmän sivuilla pääset sinisellä teksteillä olevista linkeistä katsomaan haluamiasi tietoja tarkemmin. Painaessasi yksittäisen kasvattajan nimeä näet minkälaisia pentueita kyseinen kasvattaja on rekisteröinyt.

Pääset valikosta aina tarkastelemaan lähemmin valitsemiasi pentueen vanhempia tai yksittäisiä pentuja.
Kasvattajakohtaisesti näkyy sivun alalaidassa tilasto, joka kertoo sillä hetkellä terveystutkitut kasvatit lonkkien, kyynärien ja polvien osalta. Koirat näkyvät tilastossa sen jälkeen kun ne ovat saavuttaneet iän, joissa tutkimukset saa tehdä. Shiballa alaikäraja on tällä hetkellä 12 kk. Tarkemmat terveystiedot näkyvät aina koirakohtaisessa näkymässä.

Silloin kun tarkastelee kasvattajia voi kiinnittää huomiota siihen, mikä on ollut emän ikä silloin kun se on synnyttänyt ensimmäisen pentueen. Onko jalostuksessa käytetty eri yhdistelmiä vai onko koiralla teetetty uusintayhdistelmiä.

Rotuyhdistys on JTOssa määritellyt oman kantansa uusintayhdistelmiin (syynä geneettinen monimuotoisuus) ja tällä hetkellä voimassa oleva jalostusohjesääntö sanoo ”Uusintayhdistelmiä ei jalostusohjeen puitteissa saa toteuttaa ilman JTK:lta anottua poikkeuslupaa.” (lisää tietoa aiheesta http://www.suomenshiba.fi/wordpress/jalostus2/shiban-jalostusohje/ Jalostusohjesääntöä noudattavat kasvattajat löydät http://www.suomenshiba.fi/wordpress/jalostus2/kasvattajalista/ Jos huomaat, että kasvattaja on tehnyt uusintayhdistelmän kannattaa huomiota kiinnittää myös siihen, ovatko edelliset pennut terveystutkittu ennen seuraavan pentueen teettämistä.

Jokaisessa koiran sukutaulussa näkee termin ”sukusiitosprosentti” sukutaulun vasemmassa yläreunassa. Jos koiran vanhemmat eivät ole keskenään sukua, pentujen sukusiitosaste on nolla. Koirilla on rotuja muodostettaessa käytetty runsaasti sukusiitosta. Lisää tietoa aiheesta löydät https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-jalostus/tietoa-jalostuksen-tueksi/sukusiitos Shibojen JTO suosittelee, ettei käytetä sukusiitosta joka ylittää 6,25 %.

Mikäli koiralla on sukusiitosprosentti korkeampi kuin 0% näkyy se sukutaulua katsoessa niin, että sama koira on aina merkitty samalla värillä jolloin on helppo hahmottaa, mitä tuo prosentti ihan käytännössä merkitsee.

VALIKKO Uusimmat: Pentueet

Tässä valikossa voit tarkastella rekisteröityjä pentueita haluamallasi ajanjaksolla. Saatat ihmetellä, miksi toisilla näkyy kasvattajanimi ja toisilla ei. Kennelnimestä löydät lisää tietoa https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/vastuullinen-koirankasvatus/kennelnimet - joskus kasvattaja tietää, ettei aio kasvattaa kuin yhden pentueen ja vaikka hänellä olisi kasvattajakurssi suoritettuna, hän on ajatellut ettei kuitenkaan hae kennelnimeä (jonka hinta on 200 €) vaan rekisteröi pennut kalliimmalla. Jos tällainen henkilö päättäisi tulevaisuudessa anoa kennelnimeä, myös ensimmäiset kasvatit saavat nimen käyttöön.

Joskus henkilö, jolla ei ole kennelnimeä teettää useampia pentueita. Saat ne listattua ja tarkasteltua käytettyjen koirien tietoja ja jälkeläisten mahdollisia terveystuloksia painamalla sinistä tekstiä ”Ei kennelnimeä”.

Jos jäit ihmettelemään, miksi esimerkkipentueissa yhden koiralla lukee ”P” se tarkoittaa sitä, että sen polveutuminen on varmistettu.

Lisää tietoa aiheesta löydät vaikka täältä http://cotondetulear.fi/polveutumismaaritys/

VALIKKO Uusimmat: Kokeet

Tässä valikossa näet, minkälaisiin kokeisiin shiboja on osallistunut valitsemallasi ajanjaksolla.
Laittamalla täpän saat näkyviin muiden rotujen tulokset valitsemassasi kokeessa.

VALIKKO Uusimmat: Tulokset

Tässä valikossa pääset tarkastelemaan koetuloksia valitsemillasi ajanjaksoilla.

VALIKKO Uusimmat:Näyttelyt

Tässä valikossa on näkyvillä kaikki Suomessa järjestetyt näyttelyt ja voit valita ajanjakson jolta haluat tarkistella tuloksia.

Klikkaamalla sinistä linkkiä pääset näkemään rotukohtaiset tulokset kyseisestä näyttelystä.

VALIKKO Uusimmat: Terveys

Terveystulokset julkaistaan järjestelmässä sitä mukaa kun eläinlääkäri lähettää tiedon (polvet ja/tai silmät) tai tulokset on lausuttu Kennelliitossa.

Terveystietojen selaaminen saattaa olla haastavaa, sillä vanhempien tulokset eivät ole ainoita, mitkä merkitsevät vaan myös vanhempien omat vanhemmat ja sisarukset antavat tärkeää tietoa. Samoin mahdolliset aiemmat pentueet vaikuttavat. Tämän takia myös ”kotikoirat" vailla jalostusaikeita on todella tärkeää tutkia, sen ohella että tutkimukset tuovat tutkitulle yksilölle hyötyä. Geneettistä monimuotoisuutta on erittäin tärkeää vaalia ja tämän takia ei ole järkevää käyttää vain ja ainoastaan esim. A-lonkkaisia koiria. Monimuotoisuuden vuoksi rodussamme tuonnit ovat tärkeitä, mutta omat haasteensa tuo se, että esimerkiksi rodun kotimaassa terveystutkimuksia ei tehdä. Toisinaan on tehtävä harkittuja kompromisseja ja ottaa "riskejä" käyttämällä ulkomaisia uroksia ja tuomalla koiria ulkomailta. On hyvä pitää myös mielessä, että koiran terveyteen vaikuttaa moni muu asia kuin ne, joita virallisesti tutkitaan. JTOssa on listattu ne sairaudet, joita rodussa tiedetään esiintyvän. Polvilausunto esimerkiksi kertoo siitä, luksoituuko polvi mutta ei sitä, onko koiran ristisiteet mahdollisesti jopa jouduttu operoimaan.

Usein kuulee myös sellaisia ajatuksia, että jos jalostukseen käytettäisiin vain A lonkkaisia koiria, syntyisi vain A lonkkaisia jälkeläisiä. Lonkkaniveldysplasian periytyvyys ei ole vielä täysin selvillä ja asiat eivät ehkä ole niin yksinkertaisia. Jalostuksessa pitää ottaa huomioon myös koira kokonaisuutena. On rotuja, joissa on rajattu jalostuskäyttö A ja B lonkkiin tuloksena se, että lonkkatilastot ovat parantuneet mutta vastaavasti autoimmuunisairauksien määrä lisääntynyt kun on käytetty pienempää populaatiota jalostukseen.

Silloin kun tulokset ovat juuri ilmestyneet jalostustietokantaan ne erottuvat oranssilla värillä.

Silloin, kun on vasta suunnittelemassa koiran hankintaa voi olla myös erittäin haastavaa tietää, mitä erilaiset tutkimukset tai niiden tulokset merkitsevät. Oheisen linkin kautta löydät lisää tietoa siitä, miten tutkimustuloksia tulkitaan

https://www.hankikoira.fi/koiran-hankinta/miten-virallisia-terveystuloksia-tulkitaan

Avaamalla yksittäisen koiran tiedot näkee aina kaikki sille tehdyt viralliset terveystutkimukset ja niiden voimassaolon. Alle kolmevuotiaalle koiralle tehty polvitutkimus on voimassa kaksi vuotta lausuntopäivästä.

Kun uroskoiralla on joko näyttelyssä tuomari todennut kivesten olemassaolon tai eläinlääkäri toteaa asian terveystutkimusten ohella, tulee jalostustietojärjestelmään merkintä ”normaalit”. Mikäli koiralla on piilokives, merkitään asia

tai jos uroskoira kastroidaan eläinlääkäri merkitsee tiedon

Etenkin PEVISAn tultua voimaan on terveystutkimusten teettäminen hieman lisääntynyt, mutta edelleen olisi hyvin tärkeää, että mahdollisimman moni veisi oman koiransa tutkimuksiin – siitä huolimatta, ettei suunnittele sen jalostuskäyttöä.

Toistaiseksi myös selkäkuvausten määrä on rodussa vielä melko vähäinen. Tammikuussa 2021 on tilanne, että jalostukseen käytetyistä koirista on vain kolmella pentueella molemmilla vanhemmilla selkäkuvauslausunto.

Jalostustietojärjestelmässä Suomessa tehdyt tutkimukset ovat ns virallisia, mutta käytettäessä vaikka ulkomaista urosta jalostukseen, sen tulokset saa tietyillä edellytyksillä näkyviin myös meidän järjestelmään. Tällaisen uroksen tulokset eivät kuitenkaan näy pentuenäkymässä.

Jos sinua kiinnostaa, miten terveystutkimukset tehdään löytyy aiheesta hyvä blogipostaus ”Shiban mukana luustokuvauksissa” http://shibalogia.info/?p=234

VALIKKO Uusimmat: Valiot

Koiran saavutettua valionarvoja ne julkaistaan ”valiot” kohdassa. Erikseen on listattu Suomen muotovalio ja CIB arvot, ulkomaiset valionarvot sekä voittaja arvot, ulkomaiset voittaja arvot sekä ulkomaiset juniorimuotovalionarvot.

Mikäli käy niin hienosti, että rotuun saadaan joskus käyttövaliota näkyvät ne samassa paikassa.

VALIKKO Uusimmat: Tuonnit

Tässä valikossa näet tuontirekisteröidyt koirat valitsemallasi ajanjaksolla. Kaikkia ulkomailta tuotuja koiria ei rekisteröidä joten ne eivät näy jalostustietokannassa tai ole mukana rekisteröintimäärissä.

Avaamalla yksittäisen koiran tiedot näet sen tarkemmat tiedot. Kun koira on tuontirekisteröity Suomeen, se saa uuden rekisterinumeron, mutta sen alkuperäinen rekisterinumero (joka kertoo rekisteröintimaan) säilyy aina näkyvillä. Ulkomaalainen kasvattaja näkyy aina ilman nimeä.

VALIKKO Tilastot:Näyttelytilastot

Näyttelytilastossa pääsee tarkastelemaan miten aktiivisesti shiboja on viety näyttelyyn ja miten eri tulokset jakautuvat näyttelyluokkien kesken.

Lisää tietoa näyttelyistä löydät https://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/koiranayttelyt

VALIKKO Tilastot: Terveystilastot

Kohdassa terveystilastot saa tilastoitua erilaisia terveystutkimustuloksia. Terveyteen liittyvät tilastot tulevat suoraan ns virallisten terveystutkimusten tuloksista eli nei eivät ole koiran omistajan ilmoituksen varassa, vaan tieto on aina tullut järjestelmään eläinlääkärin/kennelliiton kautta.
Kuolinsyytilasto sen sijaan on omistajan ilmoituksen varassa ja esimerkiksi meidän rodussamme on valitettavan harva omistaja merkinnyt koiran kuolleeksi järjestelmään. Sen osalta tieto ei siis ole kovin kattavaa. Lisää tietoa koiran kuolinsyyn ilmoittamisesta löydät https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-jalostus/jalostustietojarjestelma-apuna

VALIKKO Tilastot: Jalostustilastot

Jalostustilastoista näet rodun vuosittaiset rekisteröintimäärät, pentuekoot, isien ja emien lukumäärät ja keskimääräiset iät, sekä vuosittaisia ja sukupolvittaisia populaation jalostuspohjaa ja perinnöllistä vaihtelua kuvaavia lukuja. Jalostustilastoista saat myös listattua suosituimmat jalostuskoirat jälkeläismäärineen ja jälkeläistilastoineen. Jälkeläistilastoista näet esimerkiksi koiran tutkittujen jälkeläisten osuuden sekä kuinka suuri osuus tutkituista on ollut terveitä.

YKSITTÄISEN KOIRAN TIETOJEN TARKISTELU

Käydään lopuksi läpi vielä yksittäisen koiran tiedot jalostustietokannassa. Koiran perustiedoissa kerrotaan koiran rotu, sen rekisteröintitapa – tässä tapauksessa pentuerekisteröinti (toinen vaihtoehto olisi esimerkiksi tuontirekisteröinti). Koiran syntymäaika ja rekisteröintipäivämäärä. Koiran sukupuoli, väri sekä kasvattajan nimi. Kasvattajan nimen kohdalla lukee joskus ”ei lupaa näyttää kasvattajatietoa”, mutta itse olen avoimuuden kannalla. Kasvattajanimi on koiran ”tuotemerkki” ja minusta on hyvä, jos kasvattaja on valmis omalla nimellään vastaamaan työstään.

Koiran nimen edellä on sen mahdollisesti saavuttamat tittelit. Joskus tuollainen litania ”C.I.B. FI MVA EE MVA HU MVA BG MVA” voi olla hieman kryptinen lukea, mutta siihen löytyy ihan sanallinen selitys koiran sivulla hieman alempana.

Kohdassa lisätiedot lukee rekisterinumero – esimerkkitapauksessa koira on syntynyt Suomessa ja sillä on FI alkuinen rekisterinumero. Myös Suomessa syntyneellä koiralla voi olla joko EJ – rekisterimerkintä. Kasvattaja voi rekisteröidä EJ-rekisteriin pennun, jossa kasvattajan mielestä on sellainen vika tai ominaisuus, ettei koiraa tule käyttää jalostukseen. Kasvattaja toimittaa pentueilmoituksen liitteenä perustelunsa sille, minkä vuoksi koira merkitään EJ-rekisteriin.

ER-rekisteriin voidaan rekisteröidä FCI-maiden erikoisrekisterissä tai vastaavissa olevia koiria sekä koiria, joilla ei ole sukutaulussaan kolmea sukupolvea FCI:n tunnustamaan rekisteriin kuuluvia vanhempia. Muutama vuosi sitten aika moni shiba, jolla oli sukutaulussa paljon NIPPO –koiria, rekisteröitiin ER –rekisteriin, mutta ne sai myöhemmin hakemuksesta siirtää normaaliin FI rekisteriin. Siirron etuna on ollut mm se, että ER reksiterissä oleva koira ei saa vastaanottaa kansainvälisessä näyttelyssä CACIB eikä näin ollen voi saavuttaa C.I.B eli kansainvälisen muotovalion titteliä.

Jokaisella rekisterissä olevalla koiralla tulee olla tunnistusmerkintä. Jos koiran ensimmäinen siru on joko hävinnyt tai vaurioitunut, sen tiedot säilytetään kuitenkin järjestelmässä.

Jokaisen koiran viralliset terveystutkimustulokset näkee sen omilta sivuilta.

Näyttelyt näkyvät koiran sivulla aikajärjestyksessä. Mikäli olet kiinnostunut näkemään muiden koirien tuloksia pääset klikkaamalla näyttelyn nimeä rodun kaikkien koirien tuloksiin kyseisessä näyttelyssä.

Koiran sukutaulussa näkee sen isän ja emän suvun. Painamalla kunkin koiran linkkiä pääsee kyseisen koiran omalle sivulle.

Sivun alareunassa näkee koiran mahdolliset pentuesisarukset, pentueet (pentujen emän sekä pentujen nimet) sekä pentueita koskevan tilaston. Pennut näkyvät tilastossa niiden saavutettua tutkimusiän joka on tällä hetkellä 12 kuukautta.

Jalostustietojärjestelmän avulla on myös mahdollista muodostaa sukutauluja. Tämä on hyvä toiminto jos suunnittelee pentuetta ja haluaa tarkastella mahdollisten pentujen sukutaulua.
Tämä onnistuu kun kopioi toisen vanhemman rekisterinumeron ja liittää sen toivotun partnerin sukutaulun alla olevaan tyhjään laatikkoon ”toisen vanhemman rekisterinumero”

Kun painaa ”muodosta sukutaulu saa näkyviin kuvitteellisten jälkeläisten sukutaulun

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti