perjantai 28. kesäkuuta 2013

Shibamme
“Harumi” FI MVA EE MVA Ura No Namihime Go Asahi KeisukesouSyntymäaika              7.6.2009
Kasvattaja                  Hiroyuki , Yoshino Asahishi
Tuontimaa                  Japani
Väri                              B/T

Lonkat                         C/A
Kyynärät                     0/0
Polvet                          0/0
Silmät                          ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
Hampaat                     leikkaava saksipurenta, ei hammaspuutoksia

Harumi tuli meille sijoituskoirana reilun 3 kk ikäisenä. Pentu oli nimetty edellisessä kodissaan ”Harmiksi”, mutta koimme Harumin (kevään kauneus) olevan sille sopivampi vaihtoehto. Inari ei ollut kovin paljon vanhempi, mutta kauniisti se ohjasi pienen perheen tavoille. (”Tuo on äidin käsilaukku, sinne ei sovi laittaa kuonoa.” tai ”Tämä on kalanruokaa, me koirat emme syö sitä.”)

Nuorena Harumi oli melko itsepäinen ja etenkin mukavien asioiden loppuminen ei tuntunut siitä ollenkaan hauskalta. Miksi olisi pitänyt lähteä kotiin, kun ulkona oli niin hauskaa? Muutama ihminen tarjoutui ottamaan sen hoitoon, mutta antoi sille sitten elinikäisen porttikiellon, sen kyetessä jopa juurruttaa itsensä maahan kuin puu…

Itselleni Harumi on ollut aina se sielunkumppanikoira. Harumi ei pidä itsestään meteliä vaan viihtyy ehkä pikemmin taka-alalla, sen luonteen ollessa kuitenkin hyvin vahva. Se välttää tappeluita ja saa halutessaan estettyä konfliktit pelkällä olemuksellaan. Toisaalta se saattaa riitaa välttääkseen myös alistua.

Harumi on varmaan shiboistamme se, joka kodin ulkopuolella jopa kääntää vieraille ihmisille selkänsä. Kotiimme tulijat se ottaa ilolla vastaan, koska se ilmiselvästi ajattelee kotiin kutsuttujen olevan ilman muuta myös meidän ihmisten ystäviä. Sen synnyinmaan näkee toisaalta myös sen ruokamieltymyksissä. Japanissa ei tosin syödä paljon homejuustoa, mutta pidetään paljon lohesta ja wasabipähkinöistä.

Metsästysviettiä sillä ei tunnu olevan ihmeemmin, mutta toisaalta olen alkanut nimittää sitä ”vegaanimetsästäjäksi” sen ryskättyä Inarin kanssa jäniksen jäljillä ja ylpeänä tuotua minulle metsästä saaliin – jäniksenpapanan. Pelloilla hiirien ja myyrien metsästys on toisaalta sen suurta hupia ja kesällä lätäköistä vesikirppujen pyydystäminen.

Harumin kennelnimen osa tarkoittaa ”aaltojen prinsessaa” ja se rakastaa kesäisin uimista hyvin paljon.


Harumi on perheen pieni susia ja pentunsakin se olisi synnyttänyt mieluummin pihalle kaivamaansa kuoppaan kuin pentulaatikkoon. Synnytykset se on aina hoitanut erittäin hyvin ja vauvojen hoito on sen tärkein tehtävä maailmassa. Saadessani seurata sen toimia, olen alkanut ajatella, että parhaimmillaan kasvattaja on lähinnä emon tuki ja turva, se joka huolehtii siitä, että emo jaksaa hoitaa tärkeän tehtävänsä. Harumin lapsiluku on nyt täynnä, mikä masentaa rouvaa jonkin verran. Osaahan se heti juoksujen alettua viedä uroksen pentulaatikkoon päiväunille…

_________________________________________________________________________"Ilona" C.I.B FI MVA EE MVA LV MVA BG MVA BG GR MVA LV JMVA EE JMVA EEJV-14 EEV-14 Inaridou Iroha


Syntymäaika             11.8.2013
Kasvattaja                  Marjo Puranen
Väri                              B/T

Lonkat                         C/C
Kyynärät                     1/0
Polvet                          0/0
Silmät                          ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
Selkä                           välimuotoinen lanne-ristinikama LTV2 (symmetrinen)
Hampaat                     leikkaava saksipurenta, ei hammaspuutoksia

Harumin ollessa minulle niin tärkeä ja koska pidän paljon myös sen ulkonäöstä, haaveilin pitkään saavani sen synnyttämän pienen mustan prinsessan. Seitan kasvattaja Sandi auttoi haaveen toteuttamisessa antamalla minun käyttää hänen japanintuontiurostaan ”Cainea”, joka punaisesta väristään huolimatta periyttää myös B/T-väriä.

Harumi kuuli toiveeni, ja ensimmäinen pentueeni oli kolmen sisaruksen lauma, pieni B/T-prinsessa ja sen kaksi punaista veljeä. Olin aina sanonut, että jos Harumilla olisi ollut jokin suomalainen nimi, niin mieluummin ”Ilona” kuin ”Harmi”. Ilonan tullessa sikiökalvoista hymy huulilla annoin nimen sille. Ilona on syntymästään asti ollut kuitenkin hyvin vahva persoona, ja sen veljetkin tiesivät, että siskolle pärjää vain kahdestaan – jos silloinkaan… llona oli pennuista se, joka avasi ensimmäisenä silmät, lähti ensimmäisenä kävelemään jne. Oli yksinkertaisesti se pentu, joka oli hyvä jättää kotiin kasvatustyötä silmälläpitäen. En ole koskaan aiemmin voinut luoda koiraan suhdetta sen syntymästä saakka, ja on ollut huikeaa tehdä se Ilonan kanssa. Sen äiti on myös tehnyt parhaansa kasvattaakseen hienoimman ja vahvimman jälkeläisen.

Ensimmäisessä pentunäyttelyssä oli onneksemme paikalla toinenkin B/T-narttu, ja alun epävarmuuden jälkeen Ilonalla syttyi kilpailuvietti. Kehään mennään voittamaan! Olin aiemmin iloinnut ensimmäisestä ERI:stä tai PN4 sijoituksesta, mutta Ilonan kanssa oivalsin sen oltua jo 9 kk vanhana ROP ohi valionarttujen ja voittaessaan Estonian Winnerissä jopa Inarin, että sen kanssa voimme saavuttaa aika paljon vähässä ajassa.


Vaikka Ilona on syntynyt täällä maalla, se on aina ollut näyttelyreissulla kuin kotonaan; Bulgariassa tai sveitsiläisessä vuorihississä. Ilona on Seitan tapaan aloittanut kaverikoiratoiminnan – se hoitaa tehtäväänsä hieman eri tavalla, mutta tuo iloa ihmisille, joilla ei ole muuten mahdollisuutta tavata koiria tai muitakaan eläimiä. Ilona on aina arvostanut enemmän leikkiä muiden koirien, vaikka äitinsä tai Seitan kanssa, mutta ensimmäisten pentujen synnyttyä ja sen käytyä kuin paraskin pedagogi läpi erilaiset lelut ja niiden käyttö, on se itsekin innostunut niistä enemmän. Äitinsä kanssa se jakaa intohimon uimiseen ja on saanut jopa liikanimen ”saukko” – uimakauteen vain tulee Suomessa valitettava tauko, kun järvet ja ojat jäätyvät talvella!
_________________________________________________________________________”Seita” C.I.B US MVA FI MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA HU MVA VDHEUJSG12 TLNW-13 BERLV-14 EEV-14 Dragon House InvictusSyntymäaika             18.3.2011
Kasvattaja                  Sandi M. Smith
Tuontimaa                 Yhdysvallat
Väri                              Punainen

Lonkat                         A/A
Kyynärät                     0/0
Polvet                          0/0
Silmät                          Distichiasis: todettu (Silmämuutosten vakavuus: lievä)
Hampaat                     leikkaava saksipurenta, ei hammaspuutoksia

Tapasin Seitan kasvattajan ensimmäistä kertaa näyttelyssä Dortmundissa. Juttelimme melko paljon, ja Sandin Mr. Jonesin tehtyä minuun suuren vaikutuksen lähetin hänelle vielä kotiuduttuani sähköpostin, jossa tiedustelin mahdollisuutta, saisinko joskus tulevaisuudessa ostaa häneltä pennun. Vastauksena oli, että sopii, jos ja kun meistä tulee ystäviä. Seitan ollessa neljän viikon ikäinen sain sähköpostin, joka kuului ”Kiinnostaako sinua tämä shibapoika vai etsinkö sille jonkin muun kodin?” – ja ei tarvinnut miettiä hetkeäkään, että kiinnostiko! Sovimme, että Seita muuttaa Suomeen vasta valioiduttuaan Yhdysvalloissa. Tämä sujui kuitenkin joutuisasti, sillä Seita rakastaa näyttelyitä ja on rekisterinimensä ”Invictus” arvoinen.


Seita saapui Suomeen loppukeväästä 13 kk ikäisenä, ja samaan aikaan isäpuoleni eli viimeisiä kuukausiaan. Hän ei ollut koskaan ollut niin kutsuttu ”koiraihminen” mutta näiden kahden yhteys oli sanoinkuvaamaton. Siellä missä oli Seppo, oli vierellä Seita. Loppusyksystä hänen olleessaan jo saattohoidossa ja enemmän tajunnan rajamailla, Seitan tulo sängylle sai hänet vielä havahtumaan. Vaikka minun oli aikanaan vaikea keksiä Seitan ”tosinimeä”, tiedän löytäneeni sen oikean, sillä Seita tarkoittaa japaniksi pyhää miestä.

Seitan kanssa matkustaessa olen huomannut, että se etsii jatkuvasti ihmisiä, joille se voi olla läsnä ja jakaa rakkautta, tapahtuu se sitten floridalaisella rannalla tai Berliinin metrossa. Tämän vuoksi aloitin sen kanssa varsinaisen kaverikoiratoiminnan muutama vuosi sitten ja nyt Seita on saanut työstään Kennelliiton kunniakirjankin.

Vapaa-aikanaan Seita leikkii mieluiten palloilla ja on toiminut myös erittäin hyvänä nuorempien shibojen leikittäjänä. Omaan laumaansa se ottaisi ihan mielellään lisääkin kauniita narttuja suojeltavakseen.
_______________________________________________________________________


”Muru” FI MVA HU MVA BG MVA Inaridou Mugen


Syntymäaika             26.5.2016
Kasvattaja                  Marjo Puranen
Väri                              Seesami

Lonkat                         A/A
Kyynärät                     0/0
Polvet                          0/0
Silmät                          ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
Selkä                           välimuotoinen lanne-ristinikama LTV0 (normaali)
                                    nikamien epämuotoisuus VA0 (normaali)
Hampaat                     leikkaava saksipurenta, ei hammaspuutoksia

Miettiessäni Ilonan eli Murun äidin astutusta pohdin, voisinko toteuttaa haaveen seesameista pennuista. Käytyäni Ranskassa minulla oli mielessä kaksi urosvaihtoehtoa ja mietin kovasti, voinko käyttää niinkin vahvalle nartulle kuin Ilona hyvin avointa ja iloista mutta vahvaa urosta. Siihen päädyin, ja olen ollut ratkaisuuni hyvin tyytyväinen.

Toivoin Ilonalta seesamia poikaa ja se toteutti toiveeni kaksinkertaisesti. ”Muru” miellytti minua jostain syystä enemmän. Se oli pienenä aikamoisen itsenäinen ja muiden sisarusten leikkiessä keskenään suoritti tutkimusmatkoja pihalla - onneksi olin osannut tilkitä kaikki kolot ja onkalot!

Tällä hetkellä Muru on vielä aika nuori, testosteronin kyllästämä teinipoika. Näyttelykehässä mennään helposti ”kengurubensalla” mutta tuomari muistetaan aina pussata!
_________________________________________________________________________


Myōbu - Myōbu Go Chuken Kiku Kensha


Syntymäaika             11.2.2016
Kasvattaja                  Sabine Pecqueur
Tuontimaa                 Ranska
Väri                              Seesami

Lonkat                         A/A
Kyynärät                     0/0
Polvet                          1/1
Silmät                          ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
Hampaat                     leikkaava saksipurenta, ei hammaspuutoksia

Haaveiltuani melko pitkään seesamista shibasta ryhdyin toimeen vuonna 2015. Keski – Euroopassa on jo jonkin verran seesamin värisiä shiboja, joten seurattuani jonkin aikaa verkon välityksellä shibojen elämää Normandiassa asuvalla kasvattajalla päätin matkustaa tapaamaan sekä shiboja että niiden omistajan. Suurin osa Sabinen shiboista on Japanin tuonteja, mutta hän on teettänyt niillä melko laajat terveystutkimukset, mikä rodun alkuperämaassa on hyvin harvinaista.

Tarkoitukseni oli löytää shiba, jossa on muitakin haluamiani ominaisuuksia kuin pelkkä väri, ja etenkin sen vuoksi minulle oli tärkeää tutustua etukäteen tulevan pennun vanhempiin sekä kasvuolosuhteisiin. Vaikka en tällä hetkellä ehkä allekirjoita kaikkia Sabinen kasvatusratkaisuja (uusintayhdistelmät, vain omien koirien käyttö jalostukseen jne.), on hänen luonaan kasvanut pentu saanut erittäin hyvän alun elämälle shibalauman ympäröimänä ja asunnossa kasvaneena. Ranskassakin kun on nykyään paljon kasvattajia, joiden pennut syntyvät kenneltiloissa.

Tuotuani pienen neidin kotiin puolisoni hoki koko viikon ”Väitetään, ettei rahalla voi ostaa rakkautta mutta kyllä sinä nyt niin teit.” – hän oli ihan heti myyty ja prinsessa on kieputtanut hänet aika tiiviisti tassujen ympärille.

Myōbu on erittäin aktiivinen, metsästysviettinen ja älykäs shiba. Tyttäreni totesi, että sillä on niin paljon ajatuksia pienessä päässään, että lopuille se on perustanut iCloud – tilin.

Suomen kelit ovat Ranskan ilmastoon tottuneelle neidille joskus hieman viileät, mutta se on oppinut jopa itse pyytämään saunan lämmitystä ja viihtyy siellä parhaimmillaan viisikin tuntia. Jälkilöylyjen jäljiltä ylälauteelta löytyy milloin pallo, vasikankavio tai pehmolelu.

Luulin aina Seitan olevan varsinainen shibamaailman pallomestari, mutta se on nyt saanut Myōbusta vakavan haastajan; se lentää pallon perässä niin salamana, että muiden on vaikea ehtiä perässä ja siitä on kehittynyt varsinainen koppimestari. Myōbu on hyvin ihmisrakas ja se osallistuu mielellään kaikenlaiseen toimintaan. Se auttaa nokikolaria takkojen tarkastamisessa, odottaa pöytäsirkkelin alla putoavia puunkappaleita ja osallistuu kanien ruokintaan – missä kaikessa tarvitaankin pientä shiba-apulaista!

Alun perin haaveeni oli, että Inari hyväksyisi pienen prinsessan hoviinsa ja niin löysin sen nimenkin (https://en.wikipedia.org/wiki/My%C5%8Dbu) – näin ei kuitenkaan käynyt ja Inari löysi itselleen uuden elämän ihmisensä ainoana koirana.
_________________________________________________________________________________”Inari” C.I.B FI MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA Jusei No Takayuu Av EnerhaugenSyntymäaika             9.2.2009
Kasvattaja                 Christen Lang
Tuontimaa                 Norja
Väri                            Punainen

Lonkat                        B/B
Kyynärät                    0/0
Polvet                         0/0
Silmät                         ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
Hampaat                    leikkaava saksipurenta, ei hammaspuutoksia

Inari oli perheemme ensimmäinen shiba ja se on ollut täysin nimensä ”Kettujumalatar” veroinen opettaessaan meille paljon shibojen maailmasta. Inari oli suurena inspiraationa tehdessäni yhdessä belgialaisen Tamara Mouthaanin kanssa kirjan ”Nine tails to the Inaridou” (http://inaridou.blogspot.fi/p/upcoming-shiba-story-nine-tails-to.html) – Shibalaumamme kasvettua ja Inarin todettua, että hän elää mieluummin ainoana koirana, se muutti muualle asumaan, mutta onneksemme se käy meillä hoidossa ja saamme käydä sitä tervehtimässä.

Aikanaan olin pettynyt, kun Inari ei saanut koskaan jälkeläisiä, mutta jälkikäteen saadessani tietää sen suvussa esiintyneistä luonteen heikkouksista olen ollut asiasta tavallaan myös tyytyväinen. Inarin ollessa meille kuitenkin niin tärkeä olento olen iloinen, että sen nimi kulkee mukana jokaisessa rekisteröimässäni pennussa. Nekin voivat silloin kulkea kettujumalattaren viitoittamaa tietä (Inaridou = kettujumalattaren tie).
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti